Vrienden blijven met je ex-vriendin? Niet als je haar terug wilt!

Bevriend zijn met je ex-vriendin, kan dat wel?

Dus het was een nare relatiebreuk en jullie hebben het er allebei moeilijk mee. Het zit er dik in dat je je ex-vriendin vreselijk mist en dat je er alles voor over zou hebben om haar terug in je leven te krijgen. Zelfs als het niet op een romantische manier is.

Is dat nou echt een goed idee? Vriendschap kan dan een mooi compromis lijken, maar heb je wel nagedacht wat voor effect dat op jou zal hebben? En wat voor vriendschap zou het dan zijn? Je moet alles goed overdenken en eerlijk zijn over wat je echt wilt. Denk aan alle mogelijke valkuilen en voordelen van vriendschap met je ex-vriendin om erachter te komen of het echt het juiste is om te doen. In dit artikel ga ik hier uitgebreid op in.

Vrienden blijven met je ex-vriendin, kan dat wel?

Tijd en afstand zijn van cruciaal belang

Het is erg belangrijk om jezelf tijd te geven en afstand te nemen van je ex-vriendin na het verbreken van de relatie. Dit gaat ervoor zorgen dat je je niet in een situatie gaat storten waar je later spijt van krijgt. Het is ook belangrijk vanuit een emotioneel perspectief.

Het einde van een relatie is een ingrijpende gebeurtenis. Als het uitgaat met iemand van wie je houdt, dan ga je door een rouwproces. Een verbroken relatie is een rouwproces en je moet jezelf de tijd gunnen om te helen. Dit heb je nodig om al je gedachten en gevoelens op een rijtje te kunnen zetten. Je hebt dit ook nodig om na te denken over wat je echt wilt in de toekomst.

Ook je ex-vriendin heeft veel tijd nodig om te herstellen van de relatiebreuk. Het kan echt gevaarlijk zijn om te snel na de breuk veel te hard te proberen om een vriendschap te sluiten. Het is normaal om dat te willen, maar je loopt het risico om elke vorm van vriendschap tussen jullie voorgoed onmogelijk te maken als je te veel en te snel wilt.

De emoties kunnen hoog oplopen als jullie pas uit elkaar zijn. Als je te snel vriendschap probeert te sluiten met je ex-vriendin, dan kunnen jullie allebei dingen zeggen of doen, waar jullie allebei spijt van gaan krijgen. Dit heeft als resultaat dat het veel moeilijker wordt om een vriendschap op te bouwen.

Eerst moet je alle pijn, verwarring en boosheid kwijtraken die het gevolg zijn van jullie relatiebreuk. Jij zal niet helemaal rationeel zijn na de breuk en je ex-vriendin ook niet. Als je nu een compleet andere relatie met haar wilt aangaan dan kan dat heel goed uidraaien op EEN RAMP. Het kan leiden tot een nieuwe relatiebreuk en dit keer zullen jullie niets meer met elkaar te maken willen hebben.

Jullie relatie is nu heel anders geworden

Je kunt ook niet zo maar verder gaan waar jullie zijn gebleven. Het zal tussen jullie niet meer precies zo zijn als eerst. Dat kan ook niet. Jullie zullen allebei een tijdje achterdochtig naar elkaar zijn. Jullie weten niet wat jullie tegen elkaar moeten zeggen en de situatie kan heel snel ongemakkelijk worden.

Waarschijnlijk hebben jullie ook allebei hele andere ideeën over hoe een vriendschap tussen jullie uit zou moeten zien. Misschien wil je ex-vriendin wel net zo vaak met je omgaan en je net zo vaak bellen als toen jullie nog samen waren. Misschien wil jij juist wel wat meer afstand houden. De grenzen kunnen snel vervagen en onduidelijk worden als jullie niet hetzelfde over denken.

De dagen zijn voorbij dat je je ex-vriendin de hele dag door kunt bellen of appen of elkaar kunt zien als jij daar zin in hebt. Zo werkt het gewoon niet meer. Jij bent niet meer haar prioriteit nummer 1 en dat zou ze voor jou ook niet meer moeten zijn. Als jullie alleen nog maar goede vrienden zijn, dan kan het niet meer hetzelfde zijn als toen jullie nog samen waren.

Dit heeft wat tijd nodig om aan te wennen. Je zult behoorlijk wat geduld en begrip moeten opbrengen. Je ex-vriendin ook trouwens.

Stel dat ze je midden in de nacht opbelt en ze huilt om iets. Zul jij er dan altijd voor haar zijn? Luisteren, maar haar niet lichamelijk of emotioneel durven troosten, omdat ze er dan iets achter kan zoeken? Dit is een van de vele valkuilen die je zult tegenkomen als je besluit om vrienden te blijven met je ex-vriendin.

Helaas zul je van voren af aan moeten beginnen met je ex-vriendin en ook opnieuw vertrouwen opbouwen. Dit kun je niet overhaasten. Jullie hebben tijd nodig om weer close te zijn en om jezelf weer open te stellen voor de ander. Als je dit zo snel mogelijk accepteert, dan vergroot dat je kans om een gezonde vriendschap met je ex-vriendin op te bouwen en om haar respect weer terug te winnen.

Vrienden zijn met een ex-vriendin is geen goed idee als je haar terug wilt

Je denkt misschien dat vriendschap met je ex-vriendin beter is dan helemaal niks. Je mist haar, je wilt haar gezelschap en het is overduidelijk dat je nog steeds romantische gevoelens hebt voor haar. Als je nou gewoon maar contact met haar hebt, dan heb je een veel grotere kans om haar vertrouwen terug te winnen en weer close met haar te worden, toch? HELEMAAL FOUT!

Als je in de friend zone terecht komt, dan heb je een extra groot nadeel als je je ex-vriendin terug wilt. Het laatste wat je wilt, is dat ze je als een goede vriend gaat zien, iemand die je kunt vertrouwen, eenvoudig en betrouwbaar. Dit zijn geweldige eigenschappen, maar je wilt niet dat ze je alleen maar op deze manier ziet.

Vrienden blijven met je ex-vriendin is geen goed idee als je haar terug wilt

Voordat je het weet, laat ze je dingen doen die je niet wilt doen. De bal is bij haar en jij staat aan de zijkant af te wachten. Jij staat te wachten of je ex-vriendin je een aai over je bol geeft of totdat ze besloten heeft wat ze met jou wil.

Offer je mannelijkheid niet op om het haar naar haar zin te maken. Zet ook niet je geluk op het spel om het haar naar de zin te maken. Op de lange termijn is dat niet goed voor jullie allebei. Je bent niet haar schoothondje en je weet zelf, diep van binnen, ook wel dat je meer waard bent dan dat. Als je je er niet naar gedraagt, zal zij ook nooit inzien wat je waard bent.

Je eigen geluk opofferen om aan haar wensen te voldoen, is ook nooit een goed plan. Je komt dan vaak in een ongemakkelijke situatie terecht met je ex-vriendin. Misschien gaan jullie wel heel veel met elkaar om en lachen jullie samen wat af, net als vroeger. Het kan dan heel goed dat je de signalen helemaal verkeerd inschat. Je gaat voor de kus en…ZE WIJST JE KEIHARD AF!

Wat nu? Ze vertrouwt je absoluut niet meer, ze denkt dat je alleen maar vrienden wilde zijn om haar terug te winnen en ze voelt zich heel erg verraden. Erger nog: de vriendschap is helemaal over en voorbij en als jullie nog met elkaar omgaan, dan zal het nog ongemakkelijker zijn dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Stel je voor dat je akkoord gaat met vriendschap met je ex-vriendin. Vroeg of laat ga je je gebruikt en in de steek gelaten voelen als ze verder gaat met haar leven. De hele tijd hoop je op iets wat ze jou niet wil geven. Je moet haar continu zien en wordt er dagelijks aan herinnerd wat je zo leuk vond aan haar. Je loopt als een hondje achter haar aan en het zal overduidelijk zijn dat jouw gevoelens voor haar nooit weg zijn geweest. Wil je jezelf echt onderwerpen aan deze continue marteling van pijn en afwijzing? Heb je nog niet genoeg pijn gehad van de relatiebreuk?

Als je ex-vriendin jou duidelijk heeft gemaakt dat ze geen romantische binding meer met je wil, dan is het in jouw eigen belang om je terug te trekken. Ze kan niet alles hebben wat ze wil. Ze zou je niet nog meer pijn moeten doen dan ze al heeft gedaan. Als ze zich ook maar iets aantrekt van jouw gevoelens, dan zal ze doorhebben dat het ronduit wreed is om jou vrienden met haar te laten zijn.

Stelde zij voor om vrienden te blijven?

Natuurlijk heeft ze haar eigen agenda. Het is helemaal in haar belang om ervoor te zorgen dat je in haar leven blijft, voor het geval ze je nodig heeft. Het is moeilijk om alle banden te verbreken met iemand met wie je lang samen bent geweest en van wie je afhankelijk bent geworden. De relatiebreuk is ook voor haar pijnlijk geweest. Ze wil je niet helemaal kwijt, dus stelt ze voor “We kunnen vrienden blijven”.

Veel mannen zijn gevallen voor deze afgezaagde opmerking. Als je eerlijk bent naar jezelf toe, dan is vriendschap de ultieme poedelprijs, de troostprijs onder de troostprijzen en dat weet zij ook.

Op deze manier kan ze van twee walletjes snoepen. Ze heeft jou nog steeds in haar leven, maar zonder de verplichtingen die bij een vaste relatie horen. WIN WIN voor haar en groot VERLIES voor jou.

Eigenlijk is het een ontzettend egoïstisch en egocentrisch verzoek. Ze denkt namelijk alleen aan wat ze zelf wil en niet aan wat het met jou zal doen. Als je akkoord gaat met vrienden blijven met je ex-vriendin, dan zal ze jou uiteindelijk gaan gebruiken en misbruiken. Dat kan gewoon niet anders, het is onvermijdelijk.

Ze weet namelijk dat je nog steeds gevoelens voor haar hebt en dat je haar niet kwijt wilt. Jij zult dus alles doen om haar in jouw buurt te houden. Zij zit ook in de positie dat ze van gedachten kan veranderen als ze daar zin in heeft. Misschien wil ze wat mannelijke aandacht, iemand om mee te praten, iemand die haar begrijpt. Jij steunt haar zoals een goede vriend dat zou doen en ineens keert ze je de rug toe en neemt ze weer afstand van je. Je weet nooit wat je aan haar hebt. Vrouwen zijn emotionele wezens en na een relatiebreuk weten ze een tijd lang niet wat ze willen.

Wat als ze voorstelt om friends with benefits te zijn? De seks is geweldig en zo, maar hoe ga jij je voelen als je weet dat zij er verder niks bij voelt? Je kunt dan vrij snel een afkeer van haar krijgen. Je wilt dat ze het bed met je deelt, omdat ze van je houdt en naar je verlangt, niet omdat je een gemakkelijke prooi bent en omdat het vertrouwd voelt. Als jij geen enkel zelfrespect hebt, hoe kan zij dan genoeg respect voor je krijgen om je als meer dan gewoon een vriend te kunnen zien?

Als je ex-vriendin heeft gezegd dat het vriendschap is of niks, dan heeft ze je voor het blok gezet. Ze gebruikt manipulatie en schuldgevoel om haar zin door te drijven. Pas op waar je mee instemt, want je geeft haar een vrijbrief om echt alles te doen waar zij zin in heeft.

Vriendschap kan werken als jullie allebei zijn verdergegaan

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn situaties waarin vriendschap met je ex-vriendin kan werken. Er zijn talloze gevallen bekend van exen die een levenslange vriendschap zijn aangegaan, die zelfs samen op vakantie gaan en beste vrienden worden met de nieuwe partner van de ex. Misschien zie jij dit niet gebeuren tussen jou en je ex-vriendin, maar het kan wel.

Je kunt er zeker van zijn dat er een gemeenschappelijke basis is in die vriendschappen die succesvol zijn. Ze denken allebei hetzelfde over de relatiebreuk, ze hebben geen gevoelens meer voor elkaar, zijn verder gegaan met hun leven en hebben eerst een tijd zonder elkaar doorgebracht voordat ze een vriendschap aangingen met hun ex. Als jij ook in die situatie zit, dan is alles goed. Een toekomstige vriendschap is dan echt niet onmogelijk.

Omdat jij hier terecht bent gekomen, denk ik echter dat jij je twijfels erover hebt. Misschien weet je dat jij er niet aan toe bent, denk je dat je ex-vriendin meer wil dan vriendschap, of misschien heb jij nog gevoelens voor haar. Het is tijd om eerlijk naar jezelf toe te zijn voordat je weer een relatie in welke vorm dan ook aangaat met je ex-vriendin.

Wat als ze een nieuwe vriend krijgt?

Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan dat je ex-vriendin al een ander op het oog heeft. Het kan zijn dat ze jou achter de hand houdt als een plan B, voor het geval het niks wordt met haar nieuwe vlam. Het laatste wat je wilt, is dat jij aan de zijlijn aan het wachten bent tot zij weet wat ze met jou wil doen.

Wil je echt toekijken hoe je ex-vriendin verliefd wordt op een ander? Als haar nieuwe beste maatje, krijg jij echt alles te horen over deze nieuwe vlam. Stel je eens voor dat je blij moet zijn en haar advies moet geven over haar nieuwe relatie. Dat zal pas echt pijnlijk voor je zijn.

Als de relatie is verbroken, omdat ze over je heen is en omdat ze toe is aan een ander, dan is de laatste plaats waar je moet zijn toch wel bij haar in de buurt, om haar te steunen in haar nieuwe avontuur. De beste plek waar je dan kunt zijn, is zo ver mogelijk bij haar vandaan, voor je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is echt niet nodig dat je jezelf aan nog meer pijn blootstelt.

Duidelijke grenzen stellen

Als jullie echt allebei vrienden willen zijn, wees dan duidelijk over wat jullie willen en verwachten. Jullie moeten open en eerlijk zijn. Geen van jullie mag nog romantische gevoelens hebben voor de ander en jullie moeten duidelijke regels afspreken zodat jullie weten waar jullie staan.

Dat geldt ook voor jouw gedrag. Het is zinloos om het een te zeggen en het ander te doen. Als je je ex-vriendin gemengde signalen geeft dan zal dat elke vorm van vertrouwen en respect tussen jullie kapotmaken. Ook als je continu van gedachten verandert over wat je van je ex-vriendin wilt, dan kan het alleen maar uitdraaien op een ramp.

Als je haar het ene moment probeert te verleiden en het volgende moment terugtrekt, dan is dat onvolwassen en egoïstisch gedrag. Wees duidelijk wat je wilt en verwacht van elkaar. Laat je ex-vriendin weten dat het niet meer mogelijk is om net zo veel contact met elkaar te hebben als voorheen. Als jullie wat basisregels afspreken, dan is er minder kans op elkaar pijn doen of verwarren in de toekomst.

Onthoud dat je voet bij stuk moet houden en haar duidelijk moet maken dat je het echt meent. Mannen zijn gemakkelijk te manipuleren als ze verliefd zijn, dus wees duidelijk tegen haar. Ook zij heeft gevoelens en die moet je respecteren.

Wat moet je doen als je haar terug wilt?

Als je je ex-vriendin terug wilt dan moet je vanaf het begin duidelijk tegen haar zijn. Zeg tegen haar dat je geen vrienden met haar kunt zijn, omdat je meer wilt dan alleen maar vrienden zijn. Dan weet ze hoe jij erover denkt en dan is zij aan zet. Je hebt haar duidelijk gemaakt dat je niet voor de tweede prijs gaat, maar dat het alles of niets is, wat jou betreft. Zij weet nu dat ze snel moet handelen als ze jou in haar leven wil hebben. Het is een effectieve manier van omkeerpsychologie.

Vrienden blijven met je ex-vriendin, wat doe je als je haar nog steeds wilt?

Zij verwachtte zeer waarschijnlijk dat jij akkoord zou gaan met vriendschap, omdat je haar niet kwijt wilde raken. Als je haar laat zien dat je genoeg zelfrespect hebt om te verlangen dat ze jou beter behandelt, dan krijgt zij ook meer respect voor jou. Je gedragen als een man en tegen haar in gaan, is eigenlijk heel erg aantrekkelijk. Jij laat haar zien dat je geen zielige deurmat bent waar je overheen kunt lopen. Zij zal ook schrikken en in actie willen komen. Als ze het gevoel heeft dat ze je voorgoed kwijt kan raken, dan gaat ze de hele relatiebreuk heroverwegen. Dan gaat ze nadenken over wat ze echt wil. Zodra ze in paniek raakt, dan kan ze met hangende pootjes terug naar jou komen en smeken voor nog een kans. Soms moet iemand alleen maar even worden wakker geschud.

Een ander positief effect van vriendschap weigeren met je ex-vriendin, is dat ze jou gaat missen, en snel ook. Zodra je uit haar leven verdwijnt, ontstaat er een enorme leegte in haar leven die ze niet kan negeren. Dat kan ervoor zorgen dat ze inziet dat het laatste wat ze wil, is om alleen maar vrienden met je te zijn. Je moet haar de kans geven om jou te missen, zodat ze in kan zien dat ze niet zonder jou wil leven. Wees dus sterk, direct, duidelijk en vastberaden over wat je wilt, maar blijf wel aardig.

Terwijl je ex-vriendin jou aan het missen is, is het verstandig als jij leert hoe je aantrekkelijker wordt voor haar. Allereerst moet je niet toegeven aan het verlangen om contact met haar te zoeken. Dus geen Facebook, whatsapp of ander contact met haar via sociale media. Als je volledig uit het zicht blijft bij haar, dan zal ze nog sneller en nog meer naar jou gaan verlangen. Liefde groeit door afwezigheid. Laat haar maar zien wat ze mist.

Het is ook belangrijk om te weten waarom ze zich zo gedraagt zoals ze zich gedraagt. Als je dat begrijpt, dan ben jij in het voordeel. Je kunt dan plannen wat jij gaat doen en wat je kunt verwachten als ze weer contact met je zoekt. Je kunt ook meer lezen over de signalen dat je ex-vriendin over je heen is. Als ze geen enkel signaal afgeeft waaruit blijkt dat je nog een kans maakt bij haar, dan kun je het beter maar afsluiten.

Jouw volgende stap

Een goed begin is, weten waar je op dit moment staat bij je ex-vriendin. Het gaat nu niet goed tussen jullie, dus het is geen goed idee om dat aan haar te vragen. Daarom kun je het heft beter in eigen hand nemen en zelf op zoek gaan naar de signalen. Vrouwen kunnen soms best tegenstrijdig zijn. Ze kan het een zeggen en het ander doen, waardoor je helemaal in de war kunt raken. Kennis van de vrouwelijke psyche is dan een krachtig gereedschap in deze situatie.

Het probleem is een beetje, dat het internet hierover vol staat met tegenstrijdige informatie. Welke informatie is juist en welke niet?

Ik denk bovendien dat je ook niet de tijd en energie hebt om er een hele studie van te maken. Dat is dan het moment om een expert in te schakelen. Zo heb je de beste voorbereiding om je ex terug te winnen. Hier vind je de geniale Ex Terug Strategie van Annemarie Alberts, waarmee ook jij je ex-vriendin terug kunt winnen.

Heel veel succes en geluk samen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *